• Werknemers die onder een cao-regeling vallen, gingen er begin 2025 gemiddeld 5,5 procent op vooruit.
  • De hoogste loonstijgingen waren zichtbaar in de sector informatie en communicatie, de laagste bij de overheid.
  • Gecorrigeerd voor inflatie bedroeg de loongroei 1,8 procent.
  • Lees ook: Trump komt met forse importheffingen: 20% voor EU, 34% voor China

De cao-lonen zijn in het eerste kwartaal van 2025 met gemiddeld 5,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel de loongroei stevig blijft, is het tempo aan het afnemen. In het derde kwartaal van 2024 piekte de loonstijging nog op 6,9 procent — het hoogste percentage in ruim veertig jaar.

Inflatie lager dan de loonstijging

Tegelijkertijd kwamen de consumentenprijzen in het eerste kwartaal gemiddeld 3,7 procent hoger uit dan een jaar eerder, aldus een eerste raming van het CBS. Met dat percentage ligt de loongroei nog steeds duidelijk boven het niveau van de inflatie.

Gecorrigeerd voor prijsstijgingen bedroeg de zogenoemde reële cao-loongroei 1,8 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. In de grafiek hieronder is de reële loongroei weergegeven met de donkerblauwe lijn.

Het CBS merkt op dat ook de reële loonontwikkeling al enkele kwartalen licht afneemt, ondanks de positieve marge ten opzichte van de inflatie.

ICT kent sterkste stijging cao-lonen

De sterkste loonstijging vond in de eerste maanden van 2025 plaats in de sector informatie en communicatie. Werknemers in deze branche — zoals softwareontwikkelaars — zagen hun salaris in de eerste drie maanden van het jaar met gemiddeld 9,6 procent toenemen.

Ook in de sector overige dienstverlening, waaronder kappers en uitvaartmedewerkers vallen, gingen de lonen bovengemiddeld omhoog: 8,8 procent op jaarbasis.

In de sector verhuur en handel van onroerend goed, waarin onder meer woningcorporaties vallen, was gemiddeld genomen helemaal geen loonstijging te zien. Opmerkelijk, want vorig jaar kende die sector nog de hoogste loonontwikkeling.

In de zorg blijven verschillende grote cao’s voorlopig uit. Het gaat onder andere om regelingen voor personeel in de ouderenzorg, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg. Zonder akkoord blijft het onzeker hoeveel deze groepen erop vooruitgaan.

De cijfers van het CBS zijn gebaseerd op 83 procent van de cao’s die in het eerste kwartaal golden. Ongeveer driekwart van de Nederlandse werknemers valt onder een cao. De cijfers zijn voorlopig en kunnen bij latere updates worden bijgesteld.

LEES OOK: Lonen stegen 'veel te hard' met ruim 5% in 2024